Die vervelende recruiters!

donderdag 18 juli 2019
Terug naar artikelen
 • Tips
 • Werkgever

Commissie-geile mensenhandelaars. Zo worden (cynisch) recruiters of headhunters ook wel genoemd. Een vrije vertaling van headhunters: Koppensnellers.

OK, er zijn genoeg opdringerige recruiters maar ook veel recruiters die je écht verder willen helpen. Ze helpen je aan meer connecties op LinkedIn en vragen goed door. Dat is hun werk. Nee, meer connecties op LinkedIn is niet sarcastisch bedoeld. Hoe meer connecties op LinkedIn je hebt, hoe groter de kans dat je met iemand “connect” die bij je “droom werkgever” werkt. Ook niet onbelangrijk: je kan er vanuit gaan dat potentiële werkgevers je LinkedIn profiel gaan bekijken. Aan een gesprek met een recruiter kun je echt wat hebben. Ze kunnen je laten inzien wat voor baas / werkplek bij jou goed past. Er is een Noorse film (naar het boek) genaamd Headhunters. Helaas niet (meer) te zien op Netflix…

Betekenis

Het woord “recruiter” is van origine Engels en is in het Nederlands vertaald “werver” of, “ronselaar”. Jij mag Googlen wat een ronselaar is. Wat doet een recruiter? Een definitie: “Het werven, screenen, testen en selecteren van geschikte kandidaten voor een bepaalde functie in een organisatie”. Praatjes vullen geen gaatjes. Maar wel vacatures.

Er zijn verschillende soorten recruiters. Als ICT’er zijn de meest relevante recruiters voor jou waarschijnlijk corporate en technische recruiters voor hoger opgeleiden. Wat doet een recruitment consultant, wat is hun functieomschrijving en wat zijn hun werkzaamheden?

 • Opstellen van vacatures
 • Het vinden, screenen, voeren van sollicitatiegesprekken met en selectie van mogelijke kandidaten
 • Zaken er omheen zoals administratie, verifiëren van referenties, onderhandelingen met opdrachtgevers, etc.

Kortom, (goede) recruiters doen er alles voor om de juiste kandidaat voor de juiste baan te vinden en andere HR zaken daar omheen. Een consultant kickt erop om een goede match tussen werkgever en werknemer te vinden. Wat zijn competenties en eigenschappen van een goede recruiter? Het ideale profiel van een recruiter die het beste met jou voor heeft ziet er zo uit:

 • Doet geen aannames. Hoezo open deur? Want welke professional doet wél aannames en loopt nog steeds levend rond?
 • Luistert goed en heeft inlevingsvermogen. Wie gaat er nou een gesprek aan met iemand die constant aan het woord is? Een goede recruiter kan zich verplaatsen in een ander, kan situaties van meerdere kanten bekijken en heeft EQ / empathie.
 • Faciliteert en verbindt. Vindt zichzelf niet belangrijker dan het bedrijf met vacature of kandidaat.
 • Is flexibel maar toch resultaat gericht en volhardend. Deze recruiter geeft nooit op!

De beste recruiter is dus ook een beetje psycholoog en babysitter.

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/i-hate-recruiters-darren-ray-/

Bureau

Er zijn enorm veel recruitmentbureaus. Hoe weet je nou welke de juiste voor jou is? Er zijn speciale bureaus voor ICT-ers. Voordat jij je inschrijft, waar moet je op letten? Er zal waarschijnlijk een intake gesprek plaatsvinden voor of na je inschrijving. Dit gesprek is cruciaal. De vragen die de recruiter stelt én die jij stelt kunnen enorm belangrijk zijn voor je carrière. Bereid je dus goed voor! Voorbereiding is het halve werk. Waar moet je op letten?

 • Recruiters kunnen onverwachte vragen stellen. Ze willen weten wat je denkpatroon is. Hoe reageer je in bepaalde situaties? Wat voor persoonlijkheid heb je en wat voor waarden en normen?
 • Vraag naar de organisaties waar je zou kunnen werken. Passen ze goed bij jou? Bijvoorbeeld: Welke kwaliteiten heb je nodig om succesvol te zijn in deze positie?

Raak niet in paniek! Het ideale sollicitatiegesprek bestaat niet. Maar een goede match wel. Je zal van elk sollicitatiegesprek leren. Het kan even duren, maar je zal vast de organisatie die bij past vinden! En anders kun je gewoon je eigen bedrijf beginnen. Er zijn legio voorbeelden van ondernemers die pas na loondienst (laat in hun carrière) écht succesvol zijn geworden.

Bron: https://notes.fundersandfounders.com/post/79875850310/late-start-quarter-and-middle-life-crisis

Universiteit / HBO

Je hebt misschien wel van ze gehoord: recruiters op de campus. Veel (grote) bedrijven scouten en hunten studenten die nog op de hogeschool of universiteit zitten. Dit is vaak voor een stage of traineeship. Je kan natuurlijk ook gewoon naar een banenbeurs gaan. Het kan best zijn dat je bij wijze van spreken honderden mensen moet spreken / mails moet sturen voordat je ook maar één uitnodiging voor een interview krijgt! Veel bedrijven maken gebruik van algoritmes (“applicant tracking systems”, of ATS) die CVs en sollicitatiebrieven scannen. Zit je nog op school of universiteit? Het kan geen kwaad om alvast je CV en sollicitatiebrief op te stellen. Je kan zelfs een bureau inschakelen om je CV op te maken en sollicitatiebrief te laten “ghostwriten”. Goeie hack: maak gebruik van de juiste trefwoorden in je CV en sollicitatiebrief!