Interview met Marijn de Groot - Add Value

Interview met Marijn de Groot.

woensdag 22 mei 2019
Terug naar artikelen
  • Tips
  • Werknemer

Interview met Marijn de Groot - Add Value

“Kies niet voor de makkelijke route en stimuleer je ontwikkeling”

Marijn de Groot werkt als Cloud Recruiter vanuit Palma de Mallorca en versterkt sinds anderhalf jaar het team van Add Value. Hij vertelt over de steile leercurve die hij doormaakt, het leven als IT recruiter en zijn rol binnen Add Value.

 

Van HRM naar recruitment

Marijn: “Zoals veel mensen in onze branche ben ik recruitment eigenlijk ingerold. Ik heb HRM gestudeerd maar dat was uiteindelijk niets voor mij. Je wordt breed opgeleid en het is heel reactief werk, je rond je werkzaamheden af en wacht weer op de volgende stapel werk. Wat ik voor mezelf wel ontdekte is dat ik werken met mensen leuk vind. Doordat ik tijdens mijn studie een semester naar Canada ben geweest, wist ik dat ik in het buitenland wilde werken. Toevallig kwam ik bij een recruitmentpartij in Engeland terecht en ben ik daar aan de slag gegaan. De gedachte was in eerste instantie dat dit beter bij me paste, maar na twee jaar wilde ik toch iets anders. Los van het weer dat vaak te wensen overliet, werd er van je verwacht om van 8.00u tot 20.00u aanwezig te zijn. Heel erg vanuit de gedachte ‘er zijn om er maar te zijn’, dat past niet bij me.”

 

“Ik koos bewust voor de meest steile leercurve”

 

Stap uit je comfortzone en ontwikkel jezelf

“Vervolgens heb ik een recruiter gebeld met het idee om naar een warm land te vertrekken. Zo is het balletje gaan rollen met Jeroen en Add Value. Ik heb bewust voor Add Value gekozen omdat ik mezelf wil uitdagen. Voor mij als persoon is deze manier van werken namelijk de meest denkbare steile leercurve. Je leert als zelfstandige in het buitenland enorm veel. Ik heb het afgelopen anderhalf jaar ontzettend grote stappen gezet op het gebied van zelfdiscipline, organiseren en assertiviteit. Je springt in het diepe en dwingt jezelf om je te ontwikkelen. Als je namelijk als zelfstandige niet presteert, dan blijven de financiën ook uit. Dat vind ik erg gaaf. Uiteraard is het werken op een plek als Palma de Mallorca ook geweldig, dat is het mooie aan locatie onafhankelijk werken,” legt Marijn uit.

 

Cloud Recruiter

Inmiddels ligt de focus van Marijn als recruiter op de Cloudmarkt. “Als IT recruiter heb ik me verdiept in meerdere specialisaties. Hierbij heb ik me voorheen gericht op .NET, Business Intelligence en Dynamics NAV. Persoonlijk heb ik echter meer affiniteit met Cloud. Ik vind het interessant waar die professionals mee bezig zijn en dat is voor mij van toegevoegde waarde. Het is belangrijk om met mensen te kunnen levelen, dat is namelijk prettig communiceren. Sinds afgelopen september richt ik me dan ook puur op deze markt,” vertelt Marijn. Interview met Marijn de Groot - Add Value 2

Eerlijkheid is een belangrijke eigenschap

“Als je iemand benadert moet het voor die persoon ook volkomen duidelijk zijn waarom je bij hem terecht bent gekomen. Dat klinkt logisch maar in de praktijk worden mensen nog regelmatig benaderd met onpersoonlijke berichten gericht op de massa. Zorg altijd dat een bericht relevant is en is afgestemd op zijn of haar persoonlijke profiel,” vertelt Marijn. “Het belangrijkste is dat, wanneer je iemand spreekt, dat je ook écht je afspraken nakomt. Eerlijkheid maakt voor mensen vaak het verschil. Durf daarom ook slechte feedback te geven, daar heeft iemand tenminste wat aan. Dat zijn ook de beste gesprekken om een band op te bouwen met iemand. Je geeft bij een gesprek dat niet goed is verlopen ook punten mee aan iemand waar hij aan kan werken, je zult zien dat mensen dat uiteindelijk waarderen en dat de band daardoor versterkt wordt,” legt Marijn uit.

 

Het investeren in je netwerk

Het onderhouden van een netwerk is cruciaal voor een recruiter. “Het is algemeen bekend dat er een tekort aan IT professionals is, daarbij zijn er juist veel recruiters actief in de markt. Als jij zorgt dat je gewoon doet wat je hoort te doen en je beloftes nakomt, dan gaan mensen je onthouden. Zeker in een nichémarkt, dan komt er een moment dat mensen je niet alleen onthouden maar ook aan je gaan denken zodra dat voor hun relevant wordt,” vertelt Marijn. “Dat is de sleutel in het laten groeien van je netwerk. Soms kom ik een interessant artikel of een vacature tegen waarvan ik weet dat iemand die interessant vindt, dan neem ik daar contact met diegene over op. Of zodra ik zelf een interessante vacature heb, dan praat ik even bij met mijn netwerk om te zien of zij nog een geschikte kandidaat kennen. Dat is de kern van het onderhouden van je netwerk,” vertelt Marijn.

 

Een effectieve werkwijze

“Het enige dat je in recruitment tekort komt is tijd. Er zijn banen genoeg, professionals genoeg. Maar het ontbreekt juist aan tijd. Vandaar dat we bij Add Value zorgen dat we effectief met onze tijd omgaan. We bellen met professionals op momenten dat het hun uitkomt. Wat nog belangrijker is, we besteden echt onze tijd aan de juiste mensen. Mensen die onze werkwijze waarderen en zich daar prettig bij voelen. Dat geldt voor zowel professionals als voor onze klanten. Mensen gaan namelijk pas met je meedenken zodra ze je serieus nemen en respecteren. Vandaar dat wij bewust kiezen om samen te werken met de mensen waar we een klik mee hebben, dat werkt prettig en levert uiteindelijk ook de beste resultaten op,” besluit Marijn.