Thuiswerken door Corona? Zo pak je het aan.

dinsdag 17 maart 2020

De optie hebben om een dag thuis te werken is heerlijk. Maar wat als het in een keer verplicht is? Of je verzocht wordt om zoveel mogelijk vanuit huis te werken? Dat voelt in een keer heel anders. Maar laten we hier met z’n alle het beste van maken en proberen te zorgen dat het werk zo goed mogelijk door kan blijven gaan. Daarom hebben wij enkele tips voor jou bij elkaar gezocht.

 

Afbeeldingsresultaat voor working at homeKleed jezelf aan.

Lose your pyjamasDe weg van je bed naar je laptop is enorm kort als je thuiswerkt. De verleiding om in je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als je jezelf aankleed, dan verkeer je in de werksfeer i.p.v. chillsfeer. En voor thuiswerkers die liever gewoon in joggingpak blijven: trek dan in ieder geval je schoenen aan. Ga ook gewoon aan een bureau of eettafel zitten en lig niet op de bank of bed. Je zult zien dat je hierdoor een stuk productiever te werk gaat.

Maak een planning.

Stel aan het begin van de dag realistische doelen. Noteer ze op je to-do lijst en streep af als je een taak hebt afgerond. Dat geeft een voldaan gevoel! Dat geldt trouwens ook gewoon voor een normale werkdag op kantoor, maar bij thuiswerken helpt een to-do lijst ook goed bij het afronden van je werk. Thuiswerkers hebben soms moeite de dag af te sluiten en blijven nog tot laat doorwerken. To-do’s af? Computer uit! 

Werk in blokken van maximaal 1 tot 2 uur

Het is onrealistisch om te denken dat je gedurende de hele dag je concentratie kan behoudenToch loert het gevaar van de hele dag doorbuffelen, wat de kwaliteit van je werk niet ten goede zal komen. Deel je dag dus slim in en plan in blokken van 1 of 2 uur. Tussen de blokken neem je even een korte pauze. Probeer jezelf voor elk blok een doel te stellen en dit dan ook te halen. 

Afbeeldingsresultaat voor break from workPlan pauzes.

Een veelgehoorde valkuil voor thuiswerken is de aanwezige afleiding. Maar heb je thuis echt meer afleiding dan op je werk? Ook daar loop je weleens heen en weer naar het koffieapparaat of je collega’s voor een praatje. Plan thuis 2 á 3 korte pauzes voor afleiding in. Reserveer 10 minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat je je houdt aan tijd die je plant voor het ophangen van je was of het uitruimen van de vaatwasser. Daarna kun je weer met frisse moed verder! 

Communiceer duidelijk

Omdat je elkaar minder ‘ziet’, kan er onduidelijkheid en frustratie ontstaan. Communicatie is daarom key. Duidelijke communicatie kan zo eenvoudig zijn als je agenda goed up-to-date houden zodat hehelder is waar je bent en waar je aan werkt. Je kunt dit ook wel ‘de plicht van transparantie’ noemen. Je kunt wachten tot iemand je vraagt om een projectupdate te geven, of aan te geven waarom je bepaalde zaken prioriteit geeft boven andere, of wat je verwachting en deadlines zijn.  

Kies het juiste kanaal

Belangrijk bij duidelijke communicatie is dat je het juiste communicatiekanaal selecteert. Soms werkt een interne slow chat simpelweg beter dan een video call of een belletje. Kies je kanaal dus bewust. 

Stop op tijd. Afbeeldingsresultaat voor stop working on time

Ben je niet meer tevreden met de resultaten of ben je moe? Probeer dan op tijd te stoppen, zodat je de volgende dag weer met een frisse moed kan beginnen. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je te lang doorwerkt. Maak de dagen daarom niet te lang, en hou je aan de vooraf vastgestelde uren. 

Tot slot nog een tip als je langere tijd verplicht thuis zit vanwege de corona-uitbraak: brengt structuur aan in je dagen. Dit zal je verreweg het beste helpen om productief, energiek en gemotiveerd te blijven. Uiteraard kan het gebeuren dat er iets tussendoor komt. Dus probeer je werkblokken dan ook als individuele stukken te zien die je makkelijk kan invullen met andere afspraken, of kunt opschuiven. De sleutel ligt vaak in het goed plannen van de dag.